Η Φαίη Αντωνίου είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδαγωγικής των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Ειδική Αγωγή και Ψυχολογία στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και το διδακτορικό της στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Goethe της Φρανκφούρτης.
Εκπόνησε τη μεταδιδακτορική της διατριβή, ως υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) στην Ειδική Αγωγή & Ψυχολογία, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 2007 και έως σήμερα έχει συμμετάσχει σε ομάδες δημιουργίας και στάθμισης ακαδημαικών (Τεστ-Αναγνωσης, Παντελιάδου & Αντωνίου, 2008) και γνωστικών εργαλείων αξιολόγησης της νοημοσύνης (RAVEN, Σιδερίδης, Αντωνίου, Μουζάκη, & Σίμος, 2015. WPPSI-III, Σιδερίδης & Αντωνίου, 2015).
Έχει επίσης συμμετάσχει σε προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και ΕΣΠΑ επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο των Μαθησιακών Δυσκολιών.
Το ερευνητικό της έργο έχει δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και εστιάζεται στην αξιολόγηση των Μαθησιακών Δυσκολιών και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών κατανόησης και γραπτής έκφρασης παιδιών με και χωρίς Μαθησιακές Δυσκολίες.